Dagboek CHIBB Deel 2: Jelle de Graaf – Lerend bouwen CHIBB

Posted on 14 mei 2012 door

0


Voordat ik mee ging doen aan het leerbedrijf, heb ik de minor ‘Duurzaam Integrale Bouwtechniek’ gevolgd. Hierin heb ik meegewerkt aan het VO van CHIBB. Dit gaf voor mij de voordelen dat ik al aardig bekend was met het project en de huidige stand van zaken. Tijdens de minor heb ik mij vooral bezig gehouden met materiaal afwegingen voor onderdelen als wanden, vloeren, afwerkingen, groen gevels, kozijnen etc. De afwegingen werden gebaseerd op de visie die wij van te voren hadden opgesteld. Hierin staan demontabel, bio-based, recyclebaar toepasbaar en het comfort centraal.

Tijdens het leerbedrijf ben ik met dit onderdeel verder gegaan. Alleen ging ik er nu veel specifieker op in. De gekozen materialen uit het VO heb ik heroverwogen en samen gebracht. Eerst waren het allemaal losse materialen. Deze moesten nu samen worden gebracht in details.

Tijdens het detailleren kwamen nog veel problemen kijken, wat verschillende onderzoeken met zich meebracht. Moet de groengevel grondgebonden of niet grondgebonden zijn? Hoe gaat de detaillering van zo’n groengevel?
Zo wilden wij bijvoorbeeld ook een houten begane grondvloer toepassen, maar kan dit wel? Hoe gaat dit in de uitvoering, en wat zijn de juiste folies om aan te brengen? Is het van belang om de kruipruimte juist matig of juist sterk te ventileren? Waarom niet toch een betonnen vloer toepassen?

Dit zijn vraagstukken waar ik tijdens mijn opleiding nog niet mee bezig ben geweest. Wat er voor zorgt dat het uitzoeken hiervan veel tijd vraagt. Uiteraard zorgt dit er ook voor dat alles wat wij doen in het leerbedrijf erg leerzaam is.

Op het moment begint het hele CHIBB gebouw echt al vorm te krijgen en zijn al veel keuzes definitief. Dit maakt de lol in het project alleen maar groter omdat nu de materialen, de constructie en de installaties allemaal samen beginnen te vallen. Wat er voor gaat zorgen dat het uiteindelijk een integraal plan wordt.

Jelle de Graaf

Advertentie
Posted in: Uncategorized